| | Comments
Jakiś czas temu znalazłam na Pinterest foto, na którym makaron rigatoni był poukładany w tortownicy, zalany sosem pomidorowym z mięsem mielonym i posypany żółtym serem – wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Uwielbiam dania makaronowe i to rigatoni przebiło wszystko.
 

Składniki
450 g mięsa mielonego
500 g makaronu rigatoni

Sos pomidorowy z mięsem mielonym
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
1 świeża czerwona papryka
ok 200 g startego sera
przyprawy – sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek

Sposób przygotowania
Makaron ugotować w wrzącej i osolonej wodzie ok 15 min, mieszając od czasu. 
Przygotować sos pomidorowy z mięsem mielonym –  cebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem  podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę
Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i poukładać pionowo ugotowany i schłodzony makaron. Zalać całość z góry sosem i posypać startym żółtym serem. 
Dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 25 min.
Zapiekany makaron rigatoni

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.