Muffinki z masłem orzechowym w środku
Muffinki nadziewane masłem orzechowym są moim kolejnym kuchennym eksperymentem. Z takim środkiem zasmakują tym, co uwielbiają krem orzechowy, a szczególnie wyjadać go ze słoika. Już od jakiegoś czasu planowałam upieczenie tych babeczek, jednak cena masła orzechowego wystarczająco mnie do tego zniechęcała. W końcu raz na jakiś czas można zaszaleć i wzięłam je. Nie mam co żałować, bo muffinki wyszły bajeczne. Polane z góry czekoladą czekały na degustację.
 
Składniki 
suche
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

mokre
1 szklanka maślanki
75 ml oleju
1 jajko

Dodatkowo
tabliczka czekolady
masło orzechowe

Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. W drugiej roztrzepać jajko z maślanką i olejem. Wlać do miski z składnikami suchymi.
Przygotować formę na muffinki – wysmarować tłuszczem lub włożyć papilotki i nakładać po 1 łyżce ciasta, 1 łyżka masła orzechowego i kolejna łyżka ciasta by przykryć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 min. Rozpuścić czekoladę – w małym garnuszku zagotować wodę, przykryć go talerzem z czekoladą, poczekać aż cała się rozpuści. Polać nią ostudzone muffinki.