Ciasto marchewkowe z orzechami
Moje pierwsze ciasto marchewkowe, można zaliczyć do udanych. Przepis na nie znalazłam na blogu Jest Smak i zdecydowanie dodaję ten wypiek do moich ulubionych ;) Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Byłam pierwszym testerem i dla mnie wyszło przepyszne. Lecę tym czasem z ciastem jeszcze ciepłym do znajomych, a Wam życzę miłego dnia!
 

Składniki
4 duże marchewki
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka oleju
4 jajka
1 szklanka cukru
2 paski gorzkiej czekolady
3/4 szklanki posiekanych grubo orzechów włoskich

 
Sposób przygotowania
Marchewkę zetrzeć na większych oczkach tarki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier waniliowy, cynamon wymieszać razem. Jajka mikserem utrzeć z cukrem. Dodać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem waniliowym, mieszać. Na samym końcu dodać startą marchewkę, posiekaną czekoladę i orzechy wszystko razem wymieszać. Przełożyć tortownicę papierem do pieczenia i wlać ciasto. Nastawić piekarnik na 200 stopni i piec ok 45 minut. Na sam koniec posypałam ciasto marchewkowe cukrem pudrem. Smacznego!