Ciasto marchewkowe z orzechami
Miałam na pewien czas zaprzestać pieczenia ciast dla dobra wagi swojej i lubego:) Ale jak mogę tak bezczynnie patrzeć na owoce, które leżą i leżą, powoli zmieniają się aż nadto w dojrzałe. Więc dziś z klimatem jak u babci na herbatce, zrobiłam ciasto z gruszkami i jabłkami, a zainspirowałam się przepisem znalezionym u Ania gotuje :) 
  

Składniki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 gruszki
1 jabłko
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

 
Sposób przygotowania
Mąkę przemieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, cukrami. Dodać mleko, olej, jajka i miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Owoce umyć, pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Przełożyć tortownicę papierem do pieczenia, wlać ciasto. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok 45 -50 minut. Do herbaty/ kawy w sam raz, miłego poniedziałku!