Amerykańskie naleśniki z bananem i polewą czekoaldową
Na sobotnie śniadanie przygotowałam panacakes (robiłam z tego przepisu) z bananem i płatkami owsianymi. By jeszcze sobie dogodzić, tą górkę naleśników podałam rozpuszczoną czekoladą. Jak dla mnie jest to idealna wersja śniadania do łózka ;) Tymi amerykańskimi naleśnikami można spokojnie się z kimś podzielić, bo z podanego przepisu wychodzi na 2 porcje. No chyba, że komuś tak zasmakują, że ciężko będzie się oderwać od talerza ;)
 

Składniki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
3 łyżki płatków owsianych

Dodatkowo
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 banan

Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i połączyć ze sobą składniki. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Wsypać płatki owsiane, przemieszać łyżką parę razy. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje.
Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki przełożyć do miseczki. Zagotować w garnuszku wodę i przykryć miseczką z czekoladą, tak by nie dotykała gotowanej wody. Poczekać do momentu, kiedy czekolada się rozpuści.
Pokroić banana na plasterki i poukładać na naleśnikach. Następnie polać rozpuszczoną czekoladą.
Pancakes z bananami i czekoladą