| | Comments
Leniwa niedziela przy piekarniku – w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla, gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam. Zamiast mango dodałam banany i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku i dla tych co lubią czekoladę ;)


Składniki
1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
120 g masła
3 jajka
2 banany
50 g kakao
50 ml wody
50 g orzechów włoskich
100 gram czekolady gorzkiej

 
Sposób przygotowania
Wodę zagrzać w garnuszku, dodać masło, cukier i kakao, mieszać do rozpuszczenia się cukru, jednak nie zagotowywać. Masę odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej wbić 3 żółtka, wymieszać, białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i papryką, dodać do masy kakaowej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać orzechy,  pokrojonego banana i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 21 x 11 cm i piec w temperaturze 170 stopni ok 55 min. Najlepiej gotowe ciasto wstawić na noc do lodówki. Smacznego!                                  
  • Nie przepadam za bananami, ale kombinacje typu banan+ciasto czekoladowe uwielbiam! Na pewno pyszotka :)

    • O tak! Zwłaszcza że ciepłego ciasta nie lubię, ale jak poleży przez noc w lodówce to jest pycha! :)

  • zapowiada się smacznie :)

  • Na pewno je upiekę w najbliższym czasie bo uwielbiam wszystkie ciasta czekoladowe z bananami.Bez wyjątku.

  • Zupełnie nie kojarzyłam kuchni meksykańskiej z ciastami, ale jak widać zupełnie niesłusznie, dobrze to wygląda, oj dobrze :)

    • ta papryka słodka dodaje mu trochę innego smaku, ale jest bardzo podobne do zwykłego ciasta czekoladowego :)