| | Comments
Dobry kompot, bo z jabłek z dodatkiem soku z cytryny i mięty. Ochładzam dodatkowo lodem i słońce może grzać ile chce :)
 

Składniki

0,5 kg jabłek
1,5 l wody
wyciśnięty sok z cytryny
1 limonka
kilka listów melisy oraz mięty

 
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą i gotować pod przykrywką na małym ogniu do momentu aż jabłka będą miękkie. Odstawić z ognia, dodać kilka listów melisy oraz mięty i wyciśnięty sok z cytryny. Kiedy kompot lekko ostygnie posłodzić miodem. Pokroić limonkę w plasterki i dodać do kompotu. Po wystygnięciu podawać lodem.

Kompot z jabłek z mięta
  • Idealne picie na upały :)

    • Szkoda, że powoli już kończą się ;)

  • Klasyka z nutą własnej inwencji :))

    Dzięki za udział w akcji :)

  • Patriotycznie! ;)
    Świetne kolory na zdjęciach, oczarowują i kuszą.

    • No bo jak wszyscy jedzą jabłka to ja musiałam jeszcze z nich zrobić kompot ;)

  • Klasyka w nowym, jakże cudownym na upał wydaniu – genialnie!

  • Pyszny, w sam raz na upały :)

    • Choć tu już jesienią powoli pachnie…;)

  • Pyyyycha kompot :-D

    • Zdecydowanie! Wypity od razu cały ;)

  • mniam! niby zwykły kompot a przedstawiłaś go niczym Don Perignon :)

  • Jest śliczny!
    I bardzo lubię.

  • domowy kompot najlepszy! :) w tych szklankach wygląda tak pięknie, z tymi kawałkami owoców i listkami mięty/melisy, że prawię czuje, jak gasi pragnienie! :)

    • Gdybyś była moją sąsiadką na szklaneczkę bym zaprosiła ;)

  • Patrzę na te zdjęcia z zachwytem, piękne kolory lata :)

  • I zostaną na dłużej niż to nasze lato ;)

  • to ja zamawiam taki kompot na to lato :)