Orzechowy keks na święta
Na początku tego miesiąca wyszedł kolejny numer magazynu Kocioł. Jeżeli jeszcze nie zaglądaliście do niego, to Was zachęcam. Znajdziecie tym razem mnóstwo przepisów z wykorzystaniem buraków oraz orzechów. Również zapachnie karpiem i przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na smaczne prezenty. 
A jak padło na orzechy, to przygotowałam prosty keks z ich wykorzystaniem oraz z dodatkiem czekolady. Przepis również znajdziecie na stronach magazynu :)
 
Składniki
5 białek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
200g łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
100g gorzkiej czekolady, połamanej
 
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać w małych ilościach cukier i ubijać przez 8 minut.  W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ubitych białek i powoli połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać olej.
Orzechy i czekoladę dodać do masy i wymieszać delikatnie łyżką. Papierem do pieczenia wyłożyć keksówkę i przelać ciasto.
 Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 – 60 minut, do złotego koloru.
Keks orzechowy