Selma bułeczka z marcepanem i bitą śmietaną
Odkąd wypatrzyłam te szwedzkie bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semlor to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału – tłusty wtorek. Oryginalnie semlor podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Ten pyszny deser przekonał  mnie do siebie już po pierwszym gryzie.
 
A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii – Szwecjoblog. Od dłuższego czasu regularnie odwiedzam i zaczytuję się w świetnych tekstach o Szwecji (a wszystko zaczęło się od kiszonego śledzia). Zobaczycie ciekawe miejsca, gdybyście mieli w planach wycieczkę w tamte rejony. Zapoznacie się także z kulturą oraz szwedzkimi bestsellerami i kinem.
  

Składniki (na 10 szt. bułeczek)
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
90 g masła
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka kardamonu

Nadzienie
100 g zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50 ml wody
1 łyżka śmietanki 30%

Dodatkowo
400 ml śmietanki 30% 

2 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn – 1/2 szklanki mleka podgrzać. W miseczce pokruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i mąki, zalać ciepłym mlekiem i dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 min.
Roztopić masło, wlać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, kardamon, jajko, masło z mlekiem i rozczyn. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać w dużych odstępach od siebie. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Roztrzepać jajko z 1 łyżką mleka i posmarować je. Piec ok 7 -10 minut do złotego koloru. Ostudzić na kratce.
W między czasie przygotować nadzienie migdałowe – do miski przesypać zmielone migdały, dodać cukier, wodę, łyżkę śmietanki i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.
Z każdej ostudzonej bułeczki odkroić górę i zrobić dziurę. Wypełnić środek masą migdałową, wierzch przystroić bitą śmietaną. Przykryć górą bułeczki i posypać cukrem pudrem.
Semla bułeczka z bitą śmietaną