| | Comments
Nie tak dawno, byłam w odwiedzinach u mojej Mamy i na obiad jadłam jej pulpety. Przedtem miałam je nadziane na widelec z 10 lat temu, ale przechodziłam wtedy swój wegetarianizm.
Tym razem chciałam sama je przygotować. Ulepiłam i usmażyłam pulpety z mięsa mielonego z przepisu mojej Mamy, a do tego podałam pieczone ziemniaki. Pyszności!
Teraz tylko czekam na opinie od lubego ;)
 

Składniki
450 g mięsa mielonego
1 jajo
1 duża cebula
2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
łyżka przypraw prowansalskich
sól, pieprz wedle uznania
5 dużych ziemniaków w mundurkach
4 ząbki czosnku
olej
pietruszka
jogurt naturalny


Sposób przygotowania
Pulpety – do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajo, przyprawy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, uformować z mięsa kulki (przed lepieniem najlepiej przemyć dłonie pod zimną wodą, wtedy mięso nie będzie się przylepiać do nich) i dać na patelnie. Smażyć z obu stron do momentu powstania chrupiącej skorupki. Ja podałam je z jogurtem naturalnym i pietruszką.
Pieczone ziemniaki – ziemniaki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody na  10 min.Odcedzone ziemniaki dać do naczynia żaroodpornego, wrzucić 4 ząbki czosnku, polać olejem, przysypać ziołami prowansalskimi, dodać sól, pieprz i wymieszać. Włożyć naczynie bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 45 min. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy ziemniaki są miękkie, jak tak to wyciągnąć. Smacznego!  

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.