| | Comments
Sezon na truskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się lodówce, a ja czekam niecierpliwie by móc w końcu skosztować tej tarty.
 
 
Składniki
na kruche ciasto 

1 i 1/2 szklanki mąki
100 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko

krem mascarpone
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru
1 szklanka śmietanki kremowej 30 %

Dodatkowo
0,5 kg truskawek 

Sposób przygotowania
Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta.
Formę na ciasto wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Spód tary dokładnie podziurkować widelcem, dać do lodówki na ok 30 min.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód   ostudzonej tarty. Udekorować ciasto z góry truskawkami i schłodzić w lodówce.

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.