Czy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to i sernik też musi być. Jem każde jego wersje – pieczone, parzone i na zimno. Szczególnie po ostatnim serniku na zimno z truskawkami bardzo spodobała mi się ta odmiana. Już raz miałam styczność z takim z piecyka, który chyba czuł że nie robię go z miłości, bo opadł tak szybko jak mój entuzjazm kiedy go piekłam. Ale na błędach się uczę i wiem, że jak jest ciepło to szkoda dodatkowo grzać się przy piekarniku. Jagodowy sernik na zimno wyszedł bardzo dobry. Nie pytajcie tylko czemu taki niebieski :)
Składniki
1 paczka biszkoptów
500 g twarogu półtłustego
1 szklanka cukru
1 kisiel o smaku owoców leśnych
1 łyżka żelatyny
100 gram jagód
300 ml śmietany kremówki 30%
Sposób przygotowania
Biszkoptami wyłożyć spód tortownicy.
Twaróg wymieszać blenderem aż powstanie gładka masa, dodać cukier i jeszcze przez chwile mieszać.
Zalać wrzątkiem kisiel i dodać dodatkowo łyżkę żelatyny, odstawić do ostudzenia.
Jagody rozgnieść widelcem (zostawić ok 1/3 na udekorowanie sernika) i dodać do ostudzonego kisielu.
Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do niej masę serową i jagody z kisielem, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do powstania jednolitej masy.
Przelać na spód z biszkoptów, wyrównać, z góry posypać resztą jagód i dać na ok 4 – 5 godzin do lodówki, a najlepiej schłodzić przez całą noc.
Ach, ten kolorek! Cudo :) Czuję, że ten sernik podbiłby moje serce.
Niebieski czy różowy?:)
niebieski i lawendowy :D
cudowne te kolorki! :)
Jaki piękne sernik, bajeczny kolor :)
Jak to by powiedziała moja mama – jak malowany :)
Ja biorę ten smakowity kawałek który ma najwięcej jagód! Ach, te Kawałki…
Pysznie wygląda :)
Śliczny kolor! I pyszny na pewno ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Dziękuję Wam! :D Sernik był pyszny tak to prawda i został cały pochłonięty!
Ja również jestem miłośniczką wszelakich serników. Piękny kolor ma ten Twój sernik (ten z truskawkami również) :)
Pozdrawiam.
A dziękuję! Nie wiem jak takiego deseru nie lubić, jest najlepszy! :)
niebieski <3 aj pożeram go wzrokiem!!!
jaki kolor ciekawy!
ps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!
dlaczego on jest niebieski ;)?
Nula powiem Ci, że nie mam pojęcia, ale na pewno przyczyniły się do tego jagody ;)
Co za cudowne kolory!
fantastycznie musi smakowac