Cynamonowe bułeczki z lukrem to dobra alternatywa, jeśli ktoś nie przepada za pączkami na Tłusty Czwartek. Przygotowanie ich nie jest trudne, jednak potrzeba trochę czasu na przygotowanie ich. Bułeczki są przepyszne bez lukru, to można pominąć w wykonaniu. Bułeczki piekłam w formie na muffinki.
Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne.
Cynamonowe bułeczki z lukrem
Składniki (na 12 szt. bułeczek)
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
60g roztopionego masła
Nadzienie
1/2 szklanki cukru
łyżka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki mleka
Sposób przygotowania
Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz.
Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30×40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić je na 12 kawałków.
Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem.
Zobacz również inne przepisy na blogu na bułeczki:
- Semlor, szwedzka pszenna bułeczka z masą migdałową
- Bułki drożdżowe z makiem
Takie cynamonowe smaki pycha ! Ja chyba mam pecha do tych bułeczek bo mnie się zawsze z wierzchu przypalają :(
może wina piekarnika ;)
ja miałam do nich dwa podejścia, ale to z winy ciasta (za pierwszym razem nie chciało wyrosnąć) :)
Też niedawno u mnie gościły :)
Ale mi smaka narobiłaś :) Śliczne bułeczki! Już czuję zapach jaki musiał rozprzestrzenić się po kuchni ;)
o tak, pachniało cynamonem wszędzie :)
Świetne bułeczki :) Będę musiała wypróbować… cynamonowy posmak to jest to co lubię!
o rany, ostatnio miałam na takie ochotę i nawet szukałam po piekarniach a przecież sama mogę zrobić! genialne! :)
A ja jestem dziwna, bo uwielbiam cynamon – codziennie piję kawę z cynamonem, jem ryż z cynamonem – a jak zrobiłam sobie kiedyś podobne cynamonowe bułeczki, to mi ten cynamon przeszkadzał ;P
A mi narobiłaś smaku na ryż z cynamonem!
Może po prostu cynamonowe bułeczki nie są ci pisane ;) ale w kawie, to jutro nawet sobie sypnę szczyptę :D
wyglądają obłędnie :) uwielbiam przyprawy kojarzące się ze świętami – cynamon, goździki, imbir. szkoda tylko, że umiejętności na wypiekanie takich pyszności brak :D
A tam brak ;) trzeba spróbować, no chyba że, nie wyjdą…to zwalić winę na piekarnik ;)
Cynamo i cukier, jak ja dawno jadłam takie połączenie;)
Aleeee mi zrobiłaś smaka!
wyglądają mega pysznie!
Świetne :) I pięknie wykonane, niełatwa robota. Chyba bym traktowała jako wyzwanie :)
Jejku, jak pysznie wyglądają ! Uwielbiam cynamon. :)
Jakoś nie przepadam za cynamonem, ale myślę że takim babeczką ciężko byłoby mi się oprzeć :)
po prostu… prześliczne!!! :)
Uwielbiam! Zawsze, gdy jem takie bułeczki to przypominają mi się moje norweskie i szwedzkie podróże, gdyż cynamonowe wypieki są w Skandynawii bardzo popularne :)
Prześliczne!
Częstuję się…
Amber