Omlet z warzywami

Klasyczny omlet z pomidorami i żółtym serem. Dodatkowo wrzuciłam jeszcze kiełki brokuła i oliwki. Idealne śniadanie, jeżeli macie dłuższą chwile na przygotowanie :)
 
Składniki
4 duże jajka
1 łyżka mleka
1 łyżeczka przypraw prowansalskich
szczypta soli
pomidor
1/2 cebuli czerwonej
kiełki brokuła
starty żółty ser
oliwki
1 łyżka masła
 
Sposób przygotowania
Jajka wymieszać z mlekiem, dodać sól i przyprawy prowansalskie. Rozgrzać na patelni masło i wylać masę jajeczną. Smażyć na dużym ogniu bez przykrycia. Kiedy boli omletu się zatną delikatnie podważać je łopatką, tak by płynna masa jajeczna przedostała się na spód. 
Zmniejszyć ognień i na jednej połówce poukładać kiełki brokuła, pokrojonego pomidora, oliwki i posypać startym serem. Podnieść łopatką drugą połowę i przykryć. Podgrzewać do momentu, aż żółty ser się rozpuści. 

19 komentarzy do wpisu „Omlet z warzywami”

  1. Nie wiem dlaczego, ale jestem mistrzynią w paleniu omletów i to tak, że jednym z postanowien noworocznych jest nauczyc się je robić :P a Twój wyglada pyszniutko :)

  2. ja nie wiem, ale Twój omlet wygląda jak z książki kucharskiej, a mój… jakiś taki nieładny, nierówny, różnie przypieczony, nie taki, jakbym chciała! :) następnym razem pójdę za Twoim przepisem, ten ser i oliwki to dla mnie wraz z jajkiem idealne połączenie! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.