Tarta z bananami i kremem śmietankowym
Piątku jesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami. Do tego nie mogło zabraknąć dobrego kremu, połączyłam dwa ulubione smaki – śmietankowy i cytrynowy. Idealnie wkomponowały się w ciasto. Tarta chłodzi się w lodówce, a ja podebrałam kolejny kawałek i leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem. Wam życzę udanego, słodkiego weekendu!  
 

Składniki
na kruche ciasto 

1 i 1/2 szklanki mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao

krem śmietankowy 
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
3 banany
gorzka czekolada do posypania  

Sposób przygotowania
Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać kakao, masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na tartę wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Dać do lodówki na ok 30 min. 
Przygotować krem – śmietankę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania wsypać cukier i dodać soku z cytryny, schłodzić w lodówce. 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec spód tarty ok 20 min. Banany przekroić wzdłuż, poukładać na ostygniętym spodzie tarty, wyłożyć masę, zetrzeć czekoladę na górę ciasta i dać do lodówki do schłodzenia. Smacznego!