Tarta z bananami i kremem śmietankowym na powitanie weekendu. Dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami. Do tego nie mogło zabraknąć dobrego kremu, połączyłam dwa ulubione smaki – śmietankowy i cytrynowy. Idealnie wkomponowały się w ciasto. Tarta chłodzi się w lodówce, a ja podebrałam kolejny kawałek i leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem. Wam życzę udanego, słodkiego weekendu!
PS Ten krem śmietankowy pasuje również do innych ciast lub nawet muffinek. Jeśli nie lubisz zaś smaku śmietankowego to można zastąpić innym na przykład czekoladowym – zobacz przepis.
Tarta z bananami i kremem śmietankowym
Składniki
na kruche ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
krem śmietankowy
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
3 banany
gorzka czekolada do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać kakao, masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na tartę wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Dać do lodówki na ok 30 min.
Przygotować krem do tarty – śmietankę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania wsypać cukier i dodać soku z cytryny, schłodzić w lodówce.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni, piec spód tarty ok 20 min. Banany przekroić wzdłuż, poukładać na ostygniętym spodzie tarty, wyłożyć masę, zetrzeć czekoladę na górę ciasta i dać do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
banany, moc masy śmietanowej… pycha!
i Pana Kinga też lubię – jak nic idealny miałaś ten piątek :D
Pan King to zawsze mi poprawia humor i też czymś postraszy :D
rewelacja. idealny dodatek do herbaty na balkonie :)
Takiej tarty mi teraz trzeba. mmniam:)
polecam, pyszna!:D