Churros jak zrobić?
Chrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, maczane w sosie karmelowym – moje pierwsze churros. Przysmak hiszpański, który fantastycznie smakuje na ciepło posypany cukrem pudrem. Razem z pączkami na tłusty czwartek wpasuje się idealnie. 
Inspirowałam się przepisem z blogu Call me cupcakes.
 
Składniki
100 g masła
250 ml wody
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
 
Dodatkowo
olej do smażenia
cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania
Do średniego garnka wlać wodę, dodać masło, cukier, sól i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wymieszać mąkę z cynamonem i wsypać do garnka. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto będzie gęste. 
Gorącą masę odstawić by lekko przestygła. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego.
Rozgrzać olej do 180 stopni i wyciskać ciasto o długości 10-15 cm. Smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Podawać z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym.
Churros z sosem karmelowym