Owsianka z masłem orzechowym i dżemem

Owsianka z masłem orzechowym

Pewnie kojarzycie klasyczną kanapkę z masłem orzechowym i dżemem – przysmak z kuchni amerykańskiej :) U mnie w nieco innej postaci, bo zrezygnowałam z tosta i postawiłam na płatki owsiane.  Owsianka z masłem orzechowym i dżemem sprawiła, że po raz kolejny nie musi być ona nudna. Smaki zdecydowanie dla prawdziwych wyjadaczy masła orzechowego :) 

Owsianka na zdrowie śniadanie

 

 


Składniki

na 2 porcje

1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mleka
3 łyżeczki masła orzechowego
2 łyżeczki dżemu
miód do posłodzenia
orzeszki ziemne – po posypania z góry

 

 

 

Sposób przygotowania

Do garnuszka wsypać płatki owsiane i zalać mlekiem. Dodać masło orzechowe i podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić z ognia i posłodzić miodem.
Przełożyć owsiankę do miseczek, dodać dżem i dodatkowo można posypać orzeszkami ziemnymi.

Śniadanie z owsinką Owsianka z dżemem i masłem orzechwym

23 komentarze do wpisu „Owsianka z masłem orzechowym”

  1. taka owsianka doda energii z pewnością na cały poranek :) wygląda obłędnie, nie tak, jak zazwyczaj może kojarzyć się owsianka. coś pysznego dla tych, którzy lubią się zdrowo odżywiać i dla łasuchów :)

    Odpowiedz
  2. Uwielbiam połączenie masła orzechowego i dżemu, szczególnie jagodowego. Mogłabym zjeść tak cały bochenek chleba, robiąc z niego tosty i smarować tym cudnym smarowidłem<3 Takie połączenie w owsiance też uwielbiam i wpraszam się na śniadania;)))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz