| | Comments

W tym roku nie rozpisuję się o babce na Wielkanoc. Zebrało się już kilka przepisów, więc jeśli szukasz pomysłu na święta to możesz zajrzeć tutaj. Jeśli zaś jesteś ciekawa, co tym razem wykombinowałam to zostań na dłużej. Podrzucę przepis na dobre kotlety wegetariańskie z soczewicy i pieczarek.

Planowanie posiłków z wyprzedzeniem

Ogólnie zaczęłam się mocno pilnować, by rozpisywać z wyprzedzeniem listę posiłków na kilka dni. Zauważyłam, że idąc do sklepu bez kartki, wrzucam do koszyka co popadnie. Później jest wielkie zdziwienie i zabawa w detektywa kto i gdzie wydał aż tyle z mojego konta, bo to przecież nie mogłam być ja, a jednak. Wiesz co mam na myśli?

Zaczęłam więc kontrolować swoje wydatki. Najpierw wydrukowałam listę i powiesiłam ją nad lodówką, tak by po każdych zakupach szczerze wpisywać ile wydałam. Do sklepu chodzę tylko z kartką. Trzymam się jej mocno, dosłownie, miętolę ją, później rozprostowuję w dłoniach i szukam tylko tych składników, po które tu przyszłam. Nic ekstra nie idzie do koszyka. To chyba jest dobry kierunek, bo w końcu nie wracam codziennie obładowana siatami jak wielbłąd i nie spędzam godziny w sklepie. W ogóle więcej o oszczędzaniu czasu pisałam już jakiś czas temu i bardzo lubię wracać do tego postu dla przypomnienia. Wpis znajdziesz tutaj.

Zatrzymaj się na wegetariańskiego burgera!

Czerwona soczewica trochę czasu w szafce spędziła. Nie miałam żadnego pomysłu na nią, a przecież tak łatwo można zrobić z niej kotleciki. Z przepisu wychodzi jak dla całego blokowiska, więc spokojnie możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu. Albo przygotuj wegetariańskie burgery! Dodałam ulubioną rukolę, suszone pomidory, ser żółty i teraz najlepsze – buły posmarowałam pesto z pietruszki. O tak! Pesto robi się w kilka sekund, a dzięki temu burger wskoczył na jeszcze wyższy poziom. Mam nadzieję, że narobiłam Ci dużego smaku :)

Inspirowałam się przepisem od Jedz rośliny.

kotlety z czerwonej soczewicy i pieczarek

Kotlety z soczewicy i pieczarek

Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
200 g pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz, sól
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Pesto z pietruszki
2 natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki uprażonych pestek z dyni
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Czerwoną soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawić by przestygła.
Pokrojone pieczarki oraz cebulę i czosnek wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju i smażyć przez 10 minut. Odstawić by ostygły, następnie dodać do ugotowanej soczewicy. Wymieszać z przeprawami, bułką tartą oraz jajkiem. Odstawić na 15 minut.
Wilgotnymi dłońmi formować kotleciki i obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Jeśli masa będzie za miękka dodać więcej bułki tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki na średnim ogniu do momentu aż się zarumienią.

Pesto z pietruszki – wszystkie składniki na pesto umieścić w blenderze i zmiksować na pastę. Doprawić solą i pieprzem. Wysmarować górę i dół bułki i przełożyć rukolą, kotletem z soczewicy, serem i suszonymi pomidorami.

Jak jest u Ciebie z planowaniem posiłków – czy masz rozpiskę na kilka dni? Czy raczej spontanicznie w kuchni działasz? Może podobnie jak ja starasz się iść do sklepu z listą potrzebnych produktów? Daj znać :)

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.