Donuts z polewą czekoladową

Donuts!

Na pączka nie czekam do Tłustego Czwartku. W ramach przygotowań, już dziś zawinęłam rękawy i wzięłam się za wyrób. Do przygotowania ciasta podeszłam niezbyt entuzjastycznie, bo to oznacza spotkanie z drożdżami, z którymi nie zawsze wychodzi mi praca. Ale ku mojemu zdziwieniu ciasto szybko urosło, wycinanie kółek – sama zabawa, a smażenie zajęło kilka minut. I tak, mam własne pączki, które mogą tylko rywalizować z tymi od babci :)
 

Donuts – jak zrobić?

Z taką wielką porcją donuts, przypomniały mi się Tłuste Czwartki w domu. Pamiętam, że zawsze była tona pączków, faworków i pytanie na drugi dzień – ile zjadłaś pączków? Nie pamiętam swojego rekordu, ale na trzech zdecydowanie nie kończyłam.
Jeżeli macie ochotę na takie z dziurką, polecam ten przepis. 
 

Składniki (na ok. 25-30 szt.)

5 szklanek mąki pszennej
28 g drożdży świeżych (lub 2 opakowania drożdży suchych)
2 jajka
1,5 szklanki mleka letniego
1/4 szklanki wody letniej
1/2 szklanki cukru
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki roztopionego masła

Dodatkowo
olej do smażenia
100 g czekolady gorzkiej
wiórki kokosowe
cukier puder
słodka posypka

Sposób przygotowania

Jeżeli wyrabiacie ciasto z drożdżami świeżymi, najpierw trzeba przygotować rozczyn – do miseczki pokruszyć drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 min.  Składniki rozczynu odjąć z przepisu na ciasto. 

Następnie przesiać mąkę, wymieszać z rozczynem (jeżeli robicie z suchymi drożdżami dodajemy je od razu),dodać pozostałe składniki, wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone mało. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.

Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na wysokość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki można wykrawać kieliszkiem, nakrętką. Odstawić je na oprószoną mąką blaszkę i zostawić do podwojenia swojej objętości (ok. 30 min).
Po wyrośnięciu, smażyć pączki w rozgrzanym oleju do 175 stopni z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odkładać na ręczniki papierowe do odsączenia. Ozdobić je roztopioną czekoladą, lukrem lub samym cukrem pudrem.

Conuts na Tłusty Czwartek
 

26 komentarzy do wpisu „Donuts!”

Dodaj komentarz