Tarta na kruchym spodzie z masą czekoladową
Mamy majówkę! Zamiast kiełbasy z grilla, zajadam się dziś tartą z kremem czekoladowym. Długo poszukiwałam przepisu, ponieważ była to moja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku zagęszczonym – to dopiero był eksperyment.


Składniki 

kruche ciasto 
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
200 g masła

masa czekoladowa
350 g mleka zagęszczonego słodzonego
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki
2 jajka

Sposób przygotowania
Do mąki dodać cukier, żółtka, masło, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę (skorzystałam z okrągłej tortownicy) wysmarować margaryną, posypać mąką, wyłożyć ciasto. Dać je do lodówki na godzinę.
Przygotować masę czekoladową – mleko przelać do miski, dodać jajka, kakao i mąkę, zmiksować do czasu uzyskania masy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć ciasto na ok 20 min (do momentu aż się zarumieni). Wyjąć, przelać masę czekoladową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, włożyć ciasto i piec ok 30 min.