Przepis na prosty chleb
Skoro ostatnio była mowa o cynamonowym chlebie, tym razem upiekłam kolejny, jednak w wersji wytrawnej. Prosty przepis na chlebek z dodatkiem ziół prowansalskich zrobiłam na drożdżach. Prosto i bardzo smacznie! Nie ma to jak śniadanie z domowym pieczywem :)
Bazowałam na przepisie od  Zajadam.pl
 

Składniki 

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
400 ml ciepłej wody
1 łyżka ziół prowansalskich

 
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie, odstawić na parę minut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać wodę z drożdżami, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę.  
Domowy chleb drożdżowy