| | Comments
Ciasto czekoladowe ze śliwkami jest trochę podchodzące pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza, podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Jesień zaczynamy wyjątkowo na słodko. Ciasto jest bez dodatku mleka, za to mocno czekoladowe :)


Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
3 jajka
150g masła
150g gorzkiej czekolady

Dodatkowo
300g śliwek węgierek

Sposób przygotowania
Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do mąki i dokładnie wymieszać.
Do rondelka dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i co chwilę mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić by lekko ostygła. Przelać do masy  i mikserem na małych obrotach wymieszać.
Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę (piekłam w 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać czekoladową masę. Na górze poukładać połówki śliwek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.45 min. Dodatkowo można podać z rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
 

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.