Trufle z białej czekolady z wiórkami
Trufle już od dłuższego czasu były na mojej liście „do zrobienia”. Postawiłam na moje ulubione smaki, czyli połączenie kokosu z białą czekoladą. Wyszły rozpływające się w ustach! Ciężko było robić zdjęcia, kiedy nachylałam się nad truflami i uderzał mnie zapach kokosowy. Automatycznie ręka sięga po jednego:) Gdyby Was zaskoczyło skąd taki kolor – to wynik dodania barwnika spożywczego.
 
Składniki (na 10 sztuk)
100g białej czekolady
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki 36%
1 wafelek Prince Polo kokosowy
 
Dodatkowo 
wiórki kokosowe do obtoczenia
czerwony barwnik spożywczy w proszku/żelu
 
Sposób przygotowania
Połamaną czekoladę dać do garnuszka, wlać śmietankę i na małym ogniu podgrzewać. Pod sam koniec dodać masło, dobrze wymieszać by wszystkie składniki się połączyły. Wafelek pokruszyć i przełożyć do czekoladowej masy razem z barwnikiem czerwonym (barwnik można pominąć). Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Masę nabierać łyżką i uformować szybko kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić ponownie do lodówki na 1 godzinę.
Kokosowe trufle z białą czekoladą
Trufle z białej czekolady