Ciasto pomarańczowe z kaszą manną robi się błyskawicznie. Podczas nagrzania piekarnika macie czas na jego przygotowanie. Bez mleka, za to z kaszą manną, sokiem pomarańczowym i wiórkami kokosowymi. Przywołuje Wam smaki lata? U mnie wraca ciepła Barcelona i spacer po plaży z lodami o smaku kokosowym :)

Przepis na ciasto pomarańczowe z kaszą manną pochodzi z książki „Jarusalem”.

 

Ciasto pomarańczowe

 Składniki
ciasto

150ml oleju
220ml soku z pomarańczy
140g dżemu z pomarańczy (nie znalazłam takiego i zastąpiłam z brzoskwini)
starta skórka z 1 pomarańczy
3 duże jajka
60g cukru
70g wiórek kokosowych
80g maki pszennej`
150g kaszy manny
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

na syrop
60ml wody
100g cukru

dodatkowo
jogurt grecki

Sposób przygotowania

Nastawić piekarnik na 180 stopni. W misce wymieszać olej razem z sokiem pomarańczowym, dżemem, jajkami, skórką z pomarańczy do momentu, aż wszystko się połączy.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, wiórkami kokosowymi, kaszą manną, migdałami i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypać do mokrych składników. Wymieszać by powstała jednolita masa (powinna być lejąca).
Blaszkę na ciasto (piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec 45 – 60 minut do tak zwanego suchego patyczka i jak ładnie się zarumieni z góry.
Syrop – w garnuszku wymieszać wodę z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści i zacznie się gotować. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować syropem górę.
Odstawiać ciasto by całkiem ostygło. Podawać z jogurtem greckim.

ciasto pomarańczowe z kaszą manną
ciasto pomarańczowe z kaszą manną