Uwielbiam dania z makaronem! Mogłabym się żywić samym makaronem ;) No dobra, prawie, bo jeszcze bym go podawała z ulubionymi warzywami i może w sosie pomidorowym. Dziś mam dla Was szybki przepis na makaron uwaga – z ciecierzycą i świeżym szpinakiem. Jakie to jest dobre! Ogólnie niezbyt przepadam za ciecierzycą z puszki, ale taka podsmażona z czosnkiem to przepyszne połączenie. Całość posypałam na bogato prażonym słonecznikiem, ale tutaj możecie z tego zrezygnować i na przykład sypnąć sobie startym serem.
Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na dania z makaronem to zobaczcie tutaj.
Przy tym daniu inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia.
Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem
Składniki
300 g makaronu dowolnego makaronu
1 puszka ciecierzycy
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki papryczki chili
skórka starta z 1/4 cytryny
3 garście świeżego szpinaku
natka pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
prażony słonecznik do posypania dania
Sposób przygotowania
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelnie wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili, skórkę z cytryny i podsmażać na średnim ogniu do momentu, aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę, sól i pieprz, posiekaną natkę pietruszki, szpinak. Wymieszać i smażyć przez 5 minut.
Odcedzając makaron zostawić 1/3 szklanki wody, w której się gotował. Wodę wlać na patelnię z ciecierzycą, dodać ugotowany makaron i podgrzewać.
Gotowy makaron z ciecierzycą podać z prażonym słonecznikiem.