Wilgotne ciasto z truskawkami, do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli nie masz pomysłu, co upiec na weekend, a też nie chcesz nic skomplikowanego, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Ciasto idealnie nadaje się też do zabrania na piknik. W przepisie truskawki można zastąpić też malinami lub śliwkami.
Proste ciasto z truskawkami na oleju
Składniki
400 g świeżych truskawek
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Białka oddzielić od żółtek i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodać do ubitej piany po łyżce cukru pudru. Następnie dodać żółtka i nadal zmiksować. Nie przerywając miksowania wlać powoli olej.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ją do ubitej masy z jajek i wymieszać łyżką.
Dno formy na ciasto ( średnica 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i poukładać na wierzch przekrojone na pół truskawki.
Piekarnik nastawić na 175 stopni. Ciasto z truskawkami włożyć na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut (lub to suchego patyczka).
Gotowe i ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.