Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem

Uwielbiam dania z makaronem! Mogłabym się żywić samym makaronem ;) No dobra, prawie, bo jeszcze bym go podawała z ulubionymi warzywami i może w sosie pomidorowym. Dziś mam dla Was szybki przepis na makaron uwaga – z ciecierzycą i świeżym szpinakiem. Jakie to jest dobre! Ogólnie niezbyt przepadam za ciecierzycą z puszki, ale taka podsmażona z czosnkiem to przepyszne połączenie. Całość posypałam na bogato prażonym słonecznikiem, ale tutaj możecie z tego zrezygnować i na przykład sypnąć sobie startym serem.

Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na dania z makaronem to zobaczcie tutaj

Przy tym daniu inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia.

 

Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem

Składniki

300 g makaronu dowolnego makaronu
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki papryczki chili 
skórka starta z 1/4 cytryny 
3 garście świeżego szpinaku
natka pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
prażony słonecznik do posypania dania

 

Sposób przygotowania

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

Na patelnie wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę chili, skórkę z cytryny i podsmażać na średnim ogniu do momentu, aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie dodać odcedzoną ciecierzycę, sól i pieprz, posiekaną natkę pietruszki, szpinak. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. 

Odcedzając makaron zostawić 1/3 szklanki wody, w której się gotował. Wodę wlać na patelnię z ciecierzycą, dodać ugotowany makaron i podgrzewać. 

Gotowy makaron z ciecierzycą podać z prażonym słonecznikiem.