Chleb z cynamonem
Mój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb jest gotowy do spożycia. W końcu udało mi się przełamać, bo ile można odkładać jego pieczenie, kiedy tylko włączam komputer zawsze na dzień dobry ktoś zrobi dobry bochenek. Dawno nie jadłam takiego ciepłego chlebka z masłem, więc sama musiałam go przygotować.
 Przepis na chlebek cynamonowy wzięłam z blogu Wielki apetyt.


Składniki 

450 g mąki pszennej
270 ml mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
zmielony cynamon

Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, olejem i cukrem. Dodać ciepłe mleko i sól. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, oprószyć cynamonem, zawinąć w rulon i włożyć do keksówki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok 20 min. 
Chlebek cynamonowyChlebek cynamonowy