| | Comments
Mój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb jest gotowy do spożycia. W końcu udało mi się przełamać, bo ile można odkładać jego pieczenie, kiedy tylko włączam komputer zawsze na dzień dobry ktoś zrobi dobry bochenek. Dawno nie jadłam takiego ciepłego chlebka z masłem, więc sama musiałam go przygotować.
 Przepis na chlebek cynamonowy wzięłam z blogu Wielki apetyt.


Składniki 

450 g mąki pszennej
270 ml mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
2 łyżki cukru
zmielony cynamon

Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, olejem i cukrem. Dodać ciepłe mleko i sól. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, oprószyć cynamonem, zawinąć w rulon i włożyć do keksówki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok 20 min. 
Chlebek cynamonowyChlebek cynamonowy
  • bardzo puchaty! Mniam!!! na pewno wypróbuję!

  • Smakowicie wygląda. Dla mnie byłby idealny na śniadanie do dżemu i białego sera.

    • z białym serem pyszny jest, właśnie zajadam 2 kromki :)

  • N.

    Prawie czuję przez monitor, jak pachnie!

    • powinna być taka opcja – „smell it” było by wiadomo, pięknie pachnie biorę się za to ;) ale z tym daję słowo cynamon czuć wszędzie ;)

  • Niezły debiut!

    • Dziękuję ;)a tak się na początku bałam drożdży ;)

  • zaadoptuj mnie! :D

    • powaliłaś mnie tym komentarzem :D:D choć przydała by się trzecia osoba bo czasem ja i luby mamy dość wypieków i nie ma komu ich jeść :)) Ale ostrzegam – parę kg może przybyć ;)

    • a co mi tam, warto! :D

  • Gratuluję takiego debiutu drożdżowego! :) Zjadałabym z ciepłymi powidłami śliwkowymi :D

    • A dziękuję! Z drożdżami póki co, dobrze mi się pracuje ;)