Październik 30, 2013 |
| Comments
Po dłuższej przerwie, wracam do mojego piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko – czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co – trick or treat?:)
Składniki suche
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru
Składniki mokre
125 g masła
1 szklanka kefiru
2 jajka
125 g masła
1 szklanka kefiru
2 jajka
Dodatkowo
100 g czekolady białej
50 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady białej
50 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 – 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki, ciemną nabierać na wykałaczkę i rysować pajęczynę.