Cupcakes amerykańskie babeczki
Moje pierwsze babeczki, które z drżącą ręką udało mi się przyozdobić kremem. Zawsze podziwiam takie wypieki innych blogerów, gdzie ich cupcakes wyglądają bajecznie. Pole do popisu przy ozdabianiu jest duże. Widziałam już różne wersje: zwierzaków, kwiatów, sukienek, z koroną, kokardkami, a nawet w formie hamburgera. Skoncentrowałam się jednak na prostym zdobieniu kremem. W pełni zachwycona swoim dziełem, podzieliłam się nim nawet z podłogą. Dwie skończyły na ziemi, co zrozumiałe, krem na nich nie pozostał. Nie ma soboty bez sprzątania, więc biorę się za mopa, a dla Was mam babeczki (nie z podłogi). Miłego!
 

Składniki (na 12 szt. babeczek)
suche

200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru

mokre
150 ml maślanki
50 ml oleju
2 jajka

Dodatkowo
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki kakao
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce roztrzepać jajka z maślanką i olejem. Przelać mokre składniki do suchych. Przemieszać ciasto, do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do wysokości 3/4 foremki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec ok. 20 min.
Przygotowanie bitej śmietany – mocno schłodzoną kremówkę ubić na jak największych obrotach miksera, dodać pod koniec cukier puder i kakao.
Ostudzone babeczki przyozdobić bitą śmietaną i oprószyć wiórkami kokosowymi. 
Cupcakes z bitą smietaną