Brownie z cukini i jabłka
Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Brownie z cukinią znalazłam u Cake Time.


Składniki
200 g mąki pszennej
100 g kakao
120 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
szczypta soli
1 jabłko drobno starte
1 i 1/2 szklanki drobno startej cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady

 
Sposób przygotowania
Przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 – 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami włoskimi. Smacznego!

Bownie z cukinią
 
Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies