Chlebek bananowy

Mam dla Was przepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na dodatki z orzechów, kawałków czekolady lub innych owoców. Pomysł ja wniosłam do kuchni, wykonanie bananowego chlebka należało do siostry. To co, może na niedzielę zapraszam do Nas na słodkie śniadanie? ;)

Składniki

3 dojrzałe, rozgniecione banany
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 roztrzepane jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
szczypta soli

Dodatkowo
nutella do posmarowania lub masło orzechowe

Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i solą. W oddzielnej misce połączyć roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego!

17 komentarzy do wpisu „Chlebek bananowy”

  1. Co prawda bananowego chleba jeszcze nie jadłem, ale niedawno miałem okazję upiec muffinki z tymi owocami i chyba wiem jak bosko musi smakować ten chlebek :D

  2. Uwielbiam bananowe chlebki za ich aromat i smak :) U mnie był ostatnio również z nutellą, z tym, że występowała ona jako składnik ciasta, a nie dodatek :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.