Mam dla Was przepis na prosty chlebek, od którego nie będziecie mogli się oderwać lub będziecie wyrywać go sobie z rąk ;) Szybki i nieskomplikowany, otwarty na dodatki z orzechów, kawałków czekolady lub innych owoców. Pomysł ja wniosłam do kuchni, wykonanie bananowego chlebka należało do siostry. To co, może na niedzielę zapraszam do Nas na słodkie śniadanie? ;)
Składniki
3 dojrzałe, rozgniecione banany
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 roztrzepane jajka
1/2 szklanki roztopionego masła
szczypta soli
Dodatkowo
nutella do posmarowania lub masło orzechowe
Sposób przygotowania
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i solą. W oddzielnej misce połączyć roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego!
Co prawda bananowego chleba jeszcze nie jadłem, ale niedawno miałem okazję upiec muffinki z tymi owocami i chyba wiem jak bosko musi smakować ten chlebek :D
Muffinki z bananem – przypomniałeś mi o nich :)
Jaki apetyczny, i ten krem… mmmm…
Ojej prezentuje się wspaniale :) I ten krem wow ! <3
banany i nutella to najlepsze połączenie! :)
uwielbiam wszystko co bananowe :) porywam kawałek Twojego wspaniałego chlebka!
Wymienimy się za jakiś kawałek Twojego tortu ;)
Uwielbiam bananowe chlebki za ich aromat i smak :) U mnie był ostatnio również z nutellą, z tym, że występowała ona jako składnik ciasta, a nie dodatek :)
Orany, jutro rano biegnę po banany! :D
:)) koniecznie!
z ulubioną nutellą <3
O jejku, jakie pyszności :)
Ślinka cieknie i to jak :-) pyyyyyycha :-)
oh! jaki pyszny! też kiedyś robiłam podobny, ale nie smarowałam go już niczym:)
Super pomysł, wygląda smakowicie!
Jak on musiał pachnieć :) zjadłabym kromeczkę albo dwie!
zawsze zastanawia mnie jak taki chlebek smakuje… no bo jak to tak, bananami? :) niemożliwe! :)