| | Comments
Po 4 miesiącach obcowania na innym kontynencie, wracam do starego blokowiska, do mojej małej kuchni, wielkich kubków na kawę i blaszek na muffiny :) Pierwsze co przygotowałam dla Was to przepis na wyborny makaron z pesto, do którego dorzuciłam sporą cukinię. Zostawiam Wam to kuszące danie i zbieram siły na  ogarnięcie walizki, która ciągle czeka na rozpakowanie w pokoju ;)

 

Składniki
2 garście listków bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżki orzechów nerkowca (zarumienionych na suchej patelni)
2 łyżki startego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

1 duża cukinia
250 g makaronu spaghetti
łyżka masła

 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na pesto zmiksować w blenderze na gładką masę, na samym końcu doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al’dente, odcedzić, gorący wymieszać z pesto. Cukinię pokroić w ćwiartki, podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Kiedy będzie już miękka dodać do makaronu z pesto. Wymieszać, doprawić jeśli jest potrzeba i zajadać :)

Cuknia
Makaron z pesto i cukinią
  • Mnie powrót do rzeczywistości czeka za 2 miesiące, nie wiem, jak odnajdę się w domu ;)
    Bardzo fajny makaron, szczególnie na takie upały :)

    • A to jeszcze masz dużo czasu na przygotowanie się :)
      Choć mi te 4 miesiące tak strasznie szybko zleciały, teraz czuję jak bym tam spędziła jedynie 2 tygodnie :)

  • super, że już do nas wróciłaś! :) ale koniecznie pokaż nam trochę zdjęć! :)

    makaron wygląda tak świeżo i lekko, zupełnie jak nie makaron! :)

    • Jeszcze kilka zdjęć mam w zanadrzu, czekają na swoją kolej ;)

  • jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba! piękne zdjęcia!

  • Jak ja kocham takie jedzenie!! Porywam talerz i wcinam :)

  • No i pięknie. Odwiedziłam Cię i od razu zgłodniałam :-)

  • Pysznie!
    Dzisiaj też jadłam pastę z żółtą młodziutką cukinią.
    Pozdrowienia!

  • Smakowicie wygląda :)

  • a właśnie szukałam pomysłu co zrobić z kilogramami cukini błąkającymi się po domu ;)

  • Wygląda idealnie!! :)