Ciasto drożdżowe z borówkami

Ciasto drożdżowe z borówkami, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z góry. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie wybierałam tę, gdzie jeszcze było jej najwięcej. 
Kończąc wpis zajadam się kolejnym kawałkiem, a Wam serwuję prosty przepis :) Miłego dnia! 
 
Szukasz innych przepisów na ciasto drożdżowe?Sprawdź jak przygotować Krantz czekoladowy.
 

Ciasto drożdżowe z borówkami

Składniki

50g świeżych drożdży
szklanka mleka
szklanka cukru
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
150g margaryny
szczypta soli

kruszonka
50 g margaryny
60 g cukru
100 g mąki pszennej

Dodatkowo
100 g borówek amerykańskich
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W międzyczasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz).

Przygotować kruszonkęna małym ogniu na patelni roztopić margarynę, dodać cukier, przemieszać a następnie dodać mąkę. Odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przełożyć do foremki (piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać borówki i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przy uchylonych drzwiczkach przez 15 min, po czym zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 35 – 45 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Studzić w formie, przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

 
ciasto drożdżowe z borówkami

24 komentarze do wpisu „Ciasto drożdżowe z borówkami”

  1. Ciasto na tak pięknych i klimatycznych zdjęciach wygląda jak malowane. Prosi się aby je skubnąć, zjeść jeszcze ciepłe. Obłęd :)

    Pozdrawiam
    Ania

  2. Ciebie można skusić kruszonką, a mnie nawet borówką! pyszne, słodkie, duże, to moja ulubiona letnia przekąska :) ale ukradłabym Ci kawałek, ta kruszonka jednak wygląda fantastycznie! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.