Ciasto drożdżowe z borówkami
Składniki
50g świeżych drożdży
szklanka mleka
szklanka cukru
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
150g margaryny
szczypta soli
kruszonka
50 g margaryny
60 g cukru
100 g mąki pszennej
Dodatkowo
100 g borówek amerykańskich
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W międzyczasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz).
Przygotować kruszonkę – na małym ogniu na patelni roztopić margarynę, dodać cukier, przemieszać a następnie dodać mąkę. Odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przełożyć do foremki (piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać borówki i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przy uchylonych drzwiczkach przez 15 min, po czym zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 35 – 45 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Studzić w formie, przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Ale piękne! Wyrosło jak marzenie:)
W pewnym momencie trochę się obawiałam, że „wyjdzie” z formy :)
Jest boskie!! Taki puchate że nie wiem czy poprzestałabym na jednym kawałku :D
Łucja zapraszam w razie czego nawet na 3 kawałki ;)
wygląda pysznie, cudowne zdjęcia!
wieczorem pozwiedzam cały blog :)
Dziękuję! I zapraszam po więcej :)
mniam! wygląda obłędnie!!!!
Dziękuję!
Wow wygląda obłędnie !!!! I te zdjęcia <3
Drożdżowe należy do ciast jak najbardziej fotogenicznych :)
Cudowne ,kocham drożdżowe.
Jakie wyrośnięte! :) Wygląda bardzo smacznie.
Ale wysokie! :) Z chęcią bym sięgnęła teraz po jeden kawałek :)
Ciasto na tak pięknych i klimatycznych zdjęciach wygląda jak malowane. Prosi się aby je skubnąć, zjeść jeszcze ciepłe. Obłęd :)
Pozdrawiam
Ania
Dziękuję! :) To zdecydowanie moje najlepsze ciasto zaraz po serniku ;)
Też uwielbiam kruszonkę :) Ja zawsze podjadałam Babci z miski, jeszcze surową ;)
Wspaniałe to ciacho :)
Ciężko jest się od niej odciągnąć :)
Mamy, mamy, dawaj kawałek ;)
Ciebie można skusić kruszonką, a mnie nawet borówką! pyszne, słodkie, duże, to moja ulubiona letnia przekąska :) ale ukradłabym Ci kawałek, ta kruszonka jednak wygląda fantastycznie! :)
Sama wyjadłam kilka jak przekładałam na ciasto :) dobrze, że kilka się na nim ostało :)
och jak ja uwielbiam drożdżowe wypieki :)
Przepiękne zdjęcia, jestem pod wrażeniem :>
Przepysznie wygląda, mniam! :)
Akurat po obiedzie… Ale bym jadła <3