Owoce lesne zapiekane pod kruszonką
Babcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej – maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia nie ma :)
 
Maliny zapiekane pod kruszonką

 

 

 

Składniki (na 2 porcje)
szklanka malin
szklanka jeżyn
2 łyżki cukru

kruszonka
70 g zimnego masła
3 łyżki płatów owsianych
60 g mąki
50 g cukru pudru

Dodatkowo 
jogurt naturalny

 
Sposób przygotowania
Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę, cukier puder i płatki owsiane, ucierać palcami, aż powstanie kruszonka. Owoce umieścić w naczyniu do zapiekania (ja użyłam zwykłych małych słoików i też było dobrze). Posypać cukrem, dać kruszonkę i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 20 min. (aż kruszonka będzie miała złoty kolor a owoce puszczą soki). Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.