| | Comments
Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :)


Składniki
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka wody

masa jabłkowa
1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić do momentu by wyparował sok. Odstawić na bok by przestygły.
Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i wodę i zmiksować. W oddzielnej misce przesiać mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w formie 33 x 25cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić ciasto na 25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyciągamy ciasto).
Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i mąkę i miksować do czasu by cukier się rozpuścił i by masa stała się błyszcząca. 
Na gotowy biszkopt wyłożyć masę jabłeczną i przykryć masą ubitą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut.
szarlotka na biszkopcie

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.