| | Comments
Szarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :)


Składniki
biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 łyżka wody

masa jabłkowa
1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

beza
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Dodać cukier oraz cynamon i wymieszać. Dusić do momentu by wyparował sok. Odstawić na bok by przestygły.
Jajka ubić z solą i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i wodę i zmiksować. W oddzielnej misce przesiać mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w formie 33 x 25cm). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić ciasto na 25 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy, jak tak to wyciągamy ciasto).
Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i mąkę i miksować do czasu by cukier się rozpuścił i by masa stała się błyszcząca. 
Na gotowy biszkopt wyłożyć masę jabłeczną i przykryć masą ubitą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut.
szarlotka na biszkopcie
  • pysznie wygląda

  • O matko, jakie żółciutki biszkopt! Sama poezja takie ciacho :)

  • Podziwiałam na FB, dobrze, ze mam migdały w białej czekoladzie bo ciasta brak;)

  • Cudowna ! Uwielbiam szarlotkę z bezą :)

  • Widok tej szarlotki powalający. Żółciutki biszkopt biała beza i ten obłędny środek…. Pychota :)

  • Baardzo smakowita :) ciasto jakie żółciutkie! Gdy najdzie mnie ochota na szarlotkę to będę wiedziała gdzie przyjść ! :)

  • A biszkopt jaki ma piękny kolor!

  • Kusząca ta Twoja szarlotka, oj kusząca :-)

  • Ta beza jest cudowna! :)

  • Mniam! Bardzo smakowite zdjęcia :)

  • Uwielbiam szalotkę, na biszkopcie nie miałam jeszcze okazji spróbować.
    Pozdrawiam :)

  • szarlotka w takim wydaniu musi smakować :)

  • ale puszysty biszkopt! wyobrażam sobie jaki jest miękki, a beza chrupiąca. i do tego pyszne jabłka… jesień nie jest taka zła! :)

  • Wspaniała szarlotka, na bogato :)

  • wygląda tak delikatnie, palce lizać :)

  • Wygląda wspaniale :) Uwielbiam szarlotki, choć rzadko je robię, bo jakoś zawsze zjadamy jabłka, zanim trafią do ciasta ;)

  • Jaki żółciutki ten biszkopt. Wygląda pysznie:)

  • Piękne kolory:)

  • Piękna, aromatyczna szarlotka- z bezą- tak jak lubię:))

  • Anonymous

    Wśród składników na ciasto brakuje proszku do pieczenia. Mam nadzieję, że łyżeczka wystarczy.

    • Uzupełnione, powinno być 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia :)