Kruche babeczki przekładane masą karmelową

Na początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się piło, dorzucam kruche babeczki z masą krówkową, które zadbają o poziom cukru na cały tydzień. Słodkie i niewinne ;)

 

Składniki na 15 sztuk babeczek
 kruche ciasto
1 szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki cukru

masa krówkowa
100 g cukru
40 g masła
3/4 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli

dodatkowo
prażony słonecznik do posypania 

Kruche babeczki

Sposób przygotowania 
Składniki na kruche ciasto posiekać nożem, zagnieść. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Włożyć na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec babeczki około 15 minut. Ostudzić na kratce.
Masa krówkowa – w rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru (nie mieszamy cukru, tylko delikatnie poruszamy rondelkiem). Dodać masło, szczyptę soli, następnie wlać śmietankę (uwaga będzie pryskać) i szybko wymieszać. Na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewać, aż masa stanie się gęsta. 
Słonecznik wsypać na rozgrzaną patelnię. Prażyć, aż lekko się zarumieni. Mieszać co pewien czas, by się nie przypalił. 
Kruche babeczki napełniać masą krówkową i posypać prażonym słonecznikiem.