| | Comments

Na początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się piło, dorzucam kruche babeczki z masą krówkową, które zadbają o poziom cukru na cały tydzień. Słodkie i niewinne ;)

 

Składniki na 15 sztuk babeczek
 kruche ciasto
1 szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki cukru

masa krówkowa
100 g cukru
40 g masła
3/4 szklanki śmietanki 30%
szczypta soli

dodatkowo
prażony słonecznik do posypania 

Kruche babeczki

Sposób przygotowania 
Składniki na kruche ciasto posiekać nożem, zagnieść. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Włożyć na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec babeczki około 15 minut. Ostudzić na kratce.
Masa krówkowa – w rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru (nie mieszamy cukru, tylko delikatnie poruszamy rondelkiem). Dodać masło, szczyptę soli, następnie wlać śmietankę (uwaga będzie pryskać) i szybko wymieszać. Na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewać, aż masa stanie się gęsta. 
Słonecznik wsypać na rozgrzaną patelnię. Prażyć, aż lekko się zarumieni. Mieszać co pewien czas, by się nie przypalił. 
Kruche babeczki napełniać masą krówkową i posypać prażonym słonecznikiem.

  • słodkie i niewinne – w poniedziałek wolno :)

  • Pyszne ,muszę wypróbować.

  • Niewinne powiadasz… to z chęcią bym skosztowała :) wyglądają uroczo. 

  • Uwielbiam krówki a takimi babeczkami nie pogardziłabym. Wyglądają bosko. Zdjęcia wspaniałe :)

  • Kusisz mnie niesamowicie. Uwielbiam takie desery. Ślinka cieknie na sam widok :) Babeczki śliczne, nadzienie fantastyczne. Tylko się delektować :)

  • no nie.. a to wygląda tak bosko!<3 omnomn.. mam ślinotok!

  • Masa krówkowa jest najlepsza<3

  • Widziałam je już na facebooku. Rzucają na kolana! :)

  • Po prostu – piękne!:)

  • Ola

    Boskie! choć powinnam ograniczyć słodycze, takim nie sposób się by było oprzec:)

  • jejciu… uwielbiam takie mini slodkości! a Twoje zdjęcia bym zjadła!

  • Uwielbiam takie masy, słodkie, gęste i ciągnące się, no pycha po prostu :)

  • Kruche babeczki z masą krówkową to mój must bake na każde święta ;-)
    P.S. Urocze retro-zdjęcia!

  • Ach, uwielbiam! Kruche ciasto i masa krówkowa (karmel, tofi itd) to moje dwie słabości. Aż nie chcę myśleć, ile bym ich zjadła ;)

  • gin

    Cudne maleństwa :)

  • Fajny przepis i piękne fotki

  • Wow, ale ladne zdjecia! Swietnie sie komponuja te kwiatuszki z tlem. A babeczki…takie jak lubie najbardziej! :)

  • Wiesz co dobre! :3

  • taka babeczka i kubek dobrej, gorącej herbaty – i żaden poniedziałek nie jest mi straszny :) …ale i tak ich nie lubię! :)

  • dostałam ślinotoku, poważnie!!! nie ma nic lepszego niż masa krówkowa w kruchym cieście. a tu jeszcze takie urocze maleństwa :)

  • Ola

    Niby niewinne, ale na jednej nigdy się nie kończy :D

  • Jakie cudne, i te zdjęcia <3 Zauroczyłam się :)

  • Cudowne te babeczki, z masą kajmakowa pycha :)