Przepis na kawę o smaku czekoladowym

Jestem kawoszem! Fakt, może nie wielkim, ale każdy dzień zaczynam od kubka kawy. Koniecznie z mlekiem. I nic tak dobrze nie smakuje, jak poranna kawa. Przed pracą mogłabym sobie pospać trochę dłużej, ale właśnie dla niej wstaję wcześniej, by móc w spokoju wypić. Szczególnie na jesień i zimę dorzucam cynamon i czasem posłodzę miodem. A co wy na to jak dodamy czekoladę? W takim połączeniu wyszła czekoladowa kawa z bitą śmietaną, którą możemy delektować się w gorsze dni ;)

Czekoladowa kawa

 

 

 Składniki
na 2 porcje
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  1/2 szklanki mleka
200 ml zaparzonej kawy
  listki mięty do dekoracji
orzechy – do posypania

dodatkowo
250 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru

 

 

 

 


Sposób przygotowania
W garnuszku zagotować mleko. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do gorącego mleka. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Zaparzoną kawę przelać do dwóch szklanek, zalać mlekiem czekoladowym. Odstawić by kawa lekko przestygła.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno (ubijamy na najwyższych obrotach miksera). Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować kawę z góry. Dodatkowo posypać orzechami i dać listek świeżej mięty.

Kawa z bitą śmietanąBristol AutumnAutumn