Czekoladowa kawa

Jestem kawoszem! Fakt, może nie wielkim, ale każdy dzień zaczynam od kubka kawy. Koniecznie z mlekiem. I nic tak dobrze nie smakuje, jak poranna kawa. Przed pracą mogłabym sobie pospać trochę dłużej, ale właśnie dla niej wstaję wcześniej, by móc w spokoju wypić. Szczególnie na jesień i zimę dorzucam cynamon i czasem posłodzę miodem. A co wy na to jak dodamy czekoladę? W takim połączeniu wyszła czekoladowa kawa z bitą śmietaną, którą możemy delektować się w gorsze dni ;)

Czekoladowa kawa

 

 

 Składniki
na 2 porcje
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  1/2 szklanki mleka
200 ml zaparzonej kawy
  listki mięty do dekoracji
orzechy – do posypania

dodatkowo
250 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru

 

 

 

 


Sposób przygotowania
W garnuszku zagotować mleko. Czekoladę połamać na kawałki i dodać do gorącego mleka. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Zaparzoną kawę przelać do dwóch szklanek, zalać mlekiem czekoladowym. Odstawić by kawa lekko przestygła.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno (ubijamy na najwyższych obrotach miksera). Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować kawę z góry. Dodatkowo posypać orzechami i dać listek świeżej mięty.

Kawa z bitą śmietanąBristol AutumnAutumn

22 komentarze do wpisu „Czekoladowa kawa”

  1. Ja tez jestem kawoszem! Uwielbiam nie tylko sama kawe ale tez kawowe wypieki. Taka wersja z czekolada jest idelana na jesien. U nas bylo dzis tak cieplo, ze poszlismy do wloskiej lodziarni na mrozona kawe, ktora uwielbiam! :)

  2. taaak!!! Przybijam wirtualną piątkę- dla mnie bez kawy również nie byłoby życia.. <3 i oczywiście, ze z mlekiem!
    Ahh.. ale pięknie podałaś tą kawę.. sama bym ci ją wypiła! :D

  3. kawa wygląda obłędnie i choć praktycznie nie pijam jej wcale, to dla takiej właśnie rzeczywiście byłabym w stanie wstać wcześniej – coś tak pysznego o poranku z dużą dawką czekolady z pewnością jest dobrym początkiem dnia :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.