Jak przygotować dorsza po portugalsku?

Bacalhau to dorsz, zasolony i wysuszony na słońcu, który jest najbardziej popularną rybą w Portugalii. Jego specyficzny zapach uderzył nas, kiedy poszliśmy pierwszy raz na zakupy do pobliskiego marketu. Ogromne płaty piętrzą się na małym stoisku, ryba w sumie wygląda na mrożoną, przynajmniej ja miałam takie pierwsze skojarzenie. Od razu mnie zainteresowała aromatycznym zapachem.

Bacalhau na wiele sposobów

Jak się okazuje Portugalczycy uwielbiają dorsza, zwłaszcza suszonego. Na tak specyficzne konserwowanie ryb wpadli ich marynarze. Dawniej to był jedyny sposób, by przywozić je jeszcze świeże z połowów. Maczali w solonej wodzie, a następnie suszyli na słońcu, dzięki czemu ryba jest dobra do spożycia przez długi czas. 

W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau. Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. 

W poszukiwaniu inspiracji bazowałam na przepisie od szczypta.com

Bacalhau dorsz po portugalsku 

 

Składniki
na dwie porcje

300 g świeżego dorsza
  4 duże ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
2 jajka
czarne oliwki
natka pietruszki
sól, pieprz  

 

 


Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić w grubsze plasterki. 
Zagotować wodę z solą na filety z dorsza. Wrzucić rybę i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 minut. Następnie delikatnie wyłowić łyżką cedzakową i ostudzić. Rozdrobnić palcami na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać cebulę i dusić do momentu, aż będzie szklista. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przełożyć plastry ziemniaków, dorsza i podduszoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Włożyć do piekarnika i podgrzać ok. 10 minut. W między czasie ugotować jajka na twardo, ostudzić i pokroić w plastry. 
Danie wyjąć z piekarnika i posypać świeżą natką pietruszki, następnie udekorować plastrami jajka i oliwkami. Smacznego!

Bacalhau dorsz po portugalsku
porto targ
Porto targ
targ porto swieze ryby