Restauracja daTerra w Porto jest rajem dla każdego wegetarianina. Choć jestem mięsożerna, a kuchnia portugalska jest obfita w dania mięsne, to wypad do wege lokalu był dla mnie obowiązkowym doświadczeniem. W Porto daTerra jest w dwóch miejscach – jedna jest w centrum miasta, druga znajduje się bardzo blisko plaży. Ostatnie dwa tygodnie mieszkaliśmy niedaleko oceanu, więc zdecydowaliśmy się na lunch w tych okolicach. 

Co wyróżnia daTerra?

Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się na kolację od 19.30.

Quiche ze szpinakiem i marchewką od razu zdobył moje serce w tej restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka.

Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat. Nie ma klimatu stołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt.

Owocowe soki w porto
Restauracje wegetarianskie w porto
wegetarianskie miejsca w porto
restauracja wegetarianska porto

 

Quiche ze szpinakiem i serem camembert

Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert. Zasmakuje Wam :)

 Quiche ze szpinakiem i camembertemSkładniki 

na kruche ciasto 
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części
1 jajko
1/3 łyżeczki soli

nadzienie
200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
100 g sera camembert
mała marchewka 

dodatkowo
4 jajka
1/2 szklanki śmietany 30 %
100 g sera żółtego
1/3 łyżeczki pieprzu
szczypta soli

Sposób przygotowania 
Przesianą mąkę wymieszać z masłem, jajkiem i solą. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Na rozgrzanej patelni rozmrozić szpinak. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestygnięcia. 
Śmietanę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. Marchewkę i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy jajecznej.
Formę do tarty wysmarować masłem i podsypać bułką tartą (lub można uczyć tortownicy i wyłożyć ją papierem do pieczenia). 
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy mniej więcej 30 cm. Przełożyć do formy i mocno docisnąć do dna i boków formy.  Ciasto włożyć do lodówki na 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Spód ciasta przekuć widelcem w kilku miejscach i piec ok. 10 minut.   
Na podpieczony spód wyłożyć pokrojony na kawałki ser camembert, szpinak, następnie wylać masę jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 30 minut.