| | Comments

Jeżeli czujecie się na siłach, by podjąć zmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi owocami i kruszonką), ale tutaj problem pojawił się właśnie przy zawijaniu i skręcaniu. Prawie rzuciłam nim o ziemie przy końcowym etapie. Jednak udało się. Mimo, że upaćkałam całą kuchnię ciastem drożdżowym, wpisuję Krantz na listę bardzo fotogenicznych wypieków.

Krantz czekoladowy

Ciasto drożdżowe czekoladoweSkładniki

na rozczyn
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłego mleka

ciasto
300g mąki pszennej
50g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 jajka
50ml wody
szczypta soli
70g masła – roztopione

nadzienie czekoladowe
90g gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
60g masła
50g posiekanych orzechów włoskich

syrop
60ml wody
100g cukru

Sposób przygotowania

Rozczyn – świeże drożdże przełożyć do miseczki i pokruszyć. Zasypać cukrem, mąką i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i rozczynem. Wbić jajka, dodać wody, soku z cytryny i roztopione ciepłe masło, następnie zacząć wyrabiać ciasto. Wyrabiać je przez 10 minut aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.

Nadzienie czekoladowe – w garnuszku roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę, cukier i kakao. Mieszać do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę. Odstawić z ognia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 38×28 cm. Wysmarować nadzieniem czekoladowym pozostawiając przy bokach ok 2 cm nieposmarowanego ciasta. Posypać orzechami i delikatnie zrolować. Odciąć nożem końcówki ciasta. Następnie przeciąć rulon wzdłuż. Delikatnie przepleść pasy między sobą, pamiętać by przecięte ciasto było widoczne. Końcówki zawinąć pod spód (odsyłam do ściągi z zdjęciami jak zawinąć ciasto tutaj)
Wyłożyć blaszkę na ciasto papierem do pieczenia i delikatnie przenieść je do formy. Nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec ciasto przez 30 – 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

Syrop cukrowy – w małym garnuszku wymieszać cukier z wodą. Zagotować na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści i zacznie się gotować.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wysmarować syropem. Ważne, by wykorzystać cały syrop. Chwytając za brzegi papieru do pieczenia wyjąć ciasto i odstawiać na kratkę by ostygło.  

Czekoladowe ciasto drozdzowe
krantz czekoladowy

Podobne

Nazywam się Marcelina i mieszkam na chwilę obecną we Wrocławiu. Blog Pink Envelope to miejsce, w którym odkryłam swoją pasję, a jest nią fotografia. Aparat noszę zawsze ze sobą. A prywatnie to staram się z umiarem oglądać seriale. Czytam kryminały i thrillery. Uwielbiam sernik, nawet taki z rodzynkami. Na nerwy pomaga mi bieganie. Fajnie, że tutaj trafiłaś i mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej.