| | Comments

Próbowaliście kiedyś wykorzystać liście rzodkiewki do dań? U mnie one zawsze lądowały w kuble. Uwielbiam makaron z pesto, ale nie sądziłam, że można je też do tego wykorzystać. Również jakiś czas temu wypatrzyłam przepis na pieczone rzodkiewki, jednak nie miałam do nich przekonania. Niesłusznie, bo przy okazji spróbowałam takiej wersji i muszę przyznać, że wyszły przepyszne!

Jeżeli poczuliście się zaintrygowani tym przepisem i macie ochotę na skosztowanie czegoś nowego, koniecznie skuście się na to pesto i pieczone rzodkiewki. Całość przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. A  jeżeli chcielibyście wypróbować pesto do czegoś innego, to jest idealne do kanapek jako smarowidło lub jako smaczny dodatek do zupy krem. 

Na makaron z pesto z liści rzodkiewki inspirowałam się tym przepisem.

makaron z pesto z liści rzodkiewki

 

 

Składniki
na 2 porcje

1 pęczek rzodkiewki
2 ząbki czosnku
50ml oliwy
sok z połówki cytryny
30g pestek słonecznika
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
250g ugotowanego makaronu
30g startego parmezanu

 


Sposób przygotowania

Pestki słonecznika wsypać na suchą patelnię. Podgrzewać do momentu, aż słonecznik zacznie intensywnie pachnieć i zacznie nabierać koloru. Pomieszać drewnianą łyżką, by słonecznik nabrał lekko brązowego koloru z obu stron. Uprażone ziarna słonecznika przesypać do miseczki.
Liście rzodkiewki dokładnie opłukać i pokroić na mniejsze kawałki, następnie wrzucić do blendera. Dodać pokrojony czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, uprażony słonecznik, oliwę, sól i pieprz. Zmiksować całość.
Rzodkiewki umyć i przekroić na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto. Podawać ze startym parmezanem i upieczonymi rzodkiewkami.

Na blogu znajdziecie również pyszne pesto z rukoli i słonecznika lub popularne pesto z bazylii  i z cukinii.

  • Ha, ja wczoraj dopiero odważyłam się spróbować liście rzodkiewki! Zawsze je wyrzucałam a gdzieś w czeluściach internetu doczytałam, ze można je jeść i że są bardzo zdrowe :) No więc dodałam je do sałatki i bardzo mi zasmakowały. Po prostu odkrycie roku :)) Twój przepis trafia w punkt, według mnie, już go sobie notuję i będzie wyżerka :)))

    • W sałatce to muszę wypróbować :) Kasia a jaką sałatkę zrobiłaś?

      • Taką z sałaty, pomidora, listków rzodkiewki i sosu czosnkowego. Do tego był smażony ser haloumi :)) Zamiast niego może być feta, a do tego jeszcze ogórek i prażony słonecznik, pychotka ;)

        • Zainspirowałaś mnie! :)

          • Miło mi niezmiernie i przeogromnie :))

  • Przyznam się bez bicia, że ja też wyrzucam liście rzodkiewki, a tu takie coś można z nich wyczarować! Rzodkiewek pieczonych jeszcze nie próbowałam. Jak długo je pieczesz?

    • Marysia piekłam tak z 20 minut 😊
      Skropiłam lekko oliwą, przyprawiłam pieprzem i do piekarnika. Wyszły przepyszne!

  • Marzena W (Marzena Fotografuje

    Wygląda bardzo apetycznie i bardzo łatwe do przygotowania :) Ostatnio uwielbiam pesto własnej produkcji. Pozdrawiam :)

  • Małgorzata Piotrowska

    Pesto i danie z nim wygląda pysznie. O jadalności tych liści dowiedziałam się kiedyś o „Bei w Kuchni”, jednak rzadko udaje mi się dostać ładne liście. Mam wielka ochotę wykorzystać Twój przepis, pozdrawiam serdecznie

    • Właśnie trzeba dorwać rzodkiewkę z ładnymi liśćmi, bo inaczej nie ma z czego zrobić pesto. Małgosiu jak uda Ci się dorwać ładny pęczek spróbuj :)

  • Regularnie robie pesto z rukoli i bazylii, ale pierwszy raz widze taki przepis! Faktycznie, zamiast wyrzucac liscie mozna z nich przygotowac cos smacznego i zdrowego :)

    • Dowiedziałam się ostatnio, że nawet z liści marchewki również można zrobić przepyszne pesto :)

  • napiecyku

    Takie proste dania są najsmaczniejsze :)

    • A jeszcze jak z makaronem to moje ulubione ;)

  • Uwielbiam pesto! Nigdy nie pomyślałabym o tym, że można je wykonać z liści rzodkiewiki :)

  • Wygląda bardzo pysznie! Do tego prosto, ale mocniej przyprawione czyli to, co lubię. Chętnie wypróbuję. Poza tym chciałam powiedzieć, że bardzo ładnie się u Ciebie zrobiło. Nie miałam ostatnio czasu zaglądać do innych, ale pięknie u Ciebie!

    • Dziękuję! Nawet nie sądziłam, że pesto ma tyle zwolenników :)
      A zmiany na blogu wprowadzam tak powoli, bo coś ostatnio mnie natchnęło na odświeżenie wyglądu :)

  • Fabryka Pomysłów

    ale ciekawy przepis :) i do tego nic się nie zmarnuje :)

  • Od dawna mam zamiar zrobić tylko te rzodkiewki co je kupuję to mają zwykle liście w tak kiepskiej kondycji :(
    Muszę zapolować na jakieś fajne i do dzieła! ;) pozdrawiam

    • Ostatnio też się trochę naszukałam, aż w końcu zaczęły się pojawiać ładne pęczki rzodkiewki :)

  • Cholera, a ja wyrzuciłam wszystkie liście… Kolejnym razem nie popełnię tego błędu! Nigdy nie jadłam pieczonych rzodkiewek no i tym bardziej pesto z liści rzodkiewek, ale jestem tym przepisem tak zaintrygowana, że jak tylko znów dostanę rzodkiewki z działki to robię! :)

    Swoją drogą jak doczekam się piekarnika to chyba cały weekend przy nim spędzę, bo mam już zapisane 3 Twoje przepisy ;)

    • To tak jak u mnie, liście od razu lądują w koszu :) Czas to zmienić :)

    • Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że wszystko Ci się uda :)

      Pieczone rzodkiewki robi się bardzo łatwo, a pesto jeszcze łatwiej. Potrzeba tylko blendera :)

  • Cudo! Kto by pomyślał, żeby tak wspaniale wykorzystać resztki :D Muszę koniecznie spróbować :)

    • Najlepsze rozwiązanie na resztki to pesto :D