| | Comments

Szukacie prostego przepisu z dyni? Jeżeli tak to mam dla Was coś dobrego. Praktycznie w moim domu jej się nie jadło, bardziej kojarzyła się z lampionem na Halloween. Odkryłam zupę dyniową kilka lat temu, ale tragedią było dla mnie obieranie jej ze skórki. Teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez niej. Podziwiam szczególnie słodkie wypieki z dynią. Marzy mi się sernik lub inne ciasto, ale na pierwszy rzut idzie zupa krem.

Tym bardziej, teraz kiedy jeszcze można nacieszyć się słońcem. Mimo chłodniejszych dni śmiało wychodzę na spacer. Po powrocie z parku największą mam ochotę okryć się kocem i zjeść zupę. W kuchni mobilizuje mnie kubek kawy, a obieranie warzyw nawet dobrze wpływa na spięty kark. Ostatnio kuchnia pachniała zupą krem z dyni i marchewki, która rozpoczęła sezon jesienny. Chodźcie po przepis!

 

zupa krem z dyni i marchewki

Krem z dyni i marchewki

Składniki
2 szklanki bulionu warzywnego
0,5 kg dyni
2 średnie ziemniaki
2 marchewki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki mleka 2%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
jogurt naturalny
pestki dyni lub słonecznika

Sposób przygotowania

Obraną i bez pestek dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki i również pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę warzyw. Przyprawić kurkumą, solą, pieprzem i wymieszać. Podsmażyć warzywa około 5 minut. Zalać bulionem, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 25 minut. Kiedy już warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na krem, następnie wlać mleko i wymieszać.
Krem z dyni i marchewki można podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżą natką pietruszki oraz z prażonymi nasionami słonecznika lub dyni.

Jak przyrządzacie dynię? Korzystacie z wytrawnych przepisów czy próbujecie upiec coś słodkiego? Może macie sprawdzony przepis na sernik z dyni lub inny placek? Podzielcie się przepisem :)

  • Uwielbiam ten kolor! Dynia jest dobra na słodko, na wytrawnie i na… chandrę ;D

    • Na słodko to przekonałam się ostatnio :) Zdecydowanie dobra na chandrę ;)

  • Zapowiada się pychotkowo :)) No i piękne zdjęcia z lasu, dla mnie to pełen relaks :)
    Ja robię ze słodkiej dyni amerykańską tartę, przyprawy (podobne jak do piernika) dodają temu ciastu jesiennego „szlifu” ;) Podaję ją z bitą śmietaną. Przyznam, że to już się zrobiło naszą tradycją – przychodzi jesień to przynajmniej kilka razy robię to ciasto :)

    • Kasia narobiłaś smaka na taką tartę! Koniecznie muszę wypróbować :) Masz może sprawdzony przepis na nią?

      • Napisałam na priv :)

  • Uwielbiam krem z dyni – moja Mama robi najlepszy na świecie, improwizując za każdym razem;)

  • Ja lubię dodawać mleczka kokosowego wtedy ma lepszy smak :) Ale Twojego przepisu też muszę spróbować :)

    • O tak, dodatek mleczka kokosowego nadaje lepszego smaku. Ostatnio w moim sklepie pod domem zabrakło go i musiałam pokusić się na zwykłe mleko :)

  • Dominika B

    krem z dyni to mój strzał w dziesiątkę! :D uwielbiam!
    http://czynnikipierwsze.com/

  • U mnie w domu rodzinnym również dyni się raczej nie jadło, ale za to teraz nie wyobrażam sobie bez niej jesieni i wciskam, gdzie się da :D

    • U mnie też! Moja mama do tej pory nie wie jak się zabrać za nią. Jak ktoś jej ostatnio sprezentował 2 dynie to oddała mi, bo powiedziała, że nie ma pojęcia co z nimi zrobić :D

  • Bez dyni nie ma jesieni :) Tez robie podobna zupe i dorzucam kurkume, bo podobno to „zrodlo” zdrowia :) Piekne zdjecia robisz!

    • Monika dziękuję! Muszę przy kolejnej okazji sprawdzić kurkumę, jest w kuchni, ale nie pomyślałam o dodaniu :)

  • Robiłam kilka podejść do dyni – na słodko i na słono. Ale nie przekonała mnie niestety :/ Ale jest przynajmniej fotogeniczna, Twoja zupa wygląda bajecznie :)

    • Mam problem z fotografią zup, ale przy tej nie namęczyłam się za bardzo, dokładnie jest fotogeniczna :)

  • Fabryka Pomysłów

    jadłam dzisiaj dyniową :) w wersji z marchewką musi być równie pyszna :)

  • Bardzo lubię zupę z dyni ale i słodkie wypieki. To duże warzywe, więc jak już się za nie zabieram to zawsze będzie kilka propozycji

    • Małgosiu dziękuję za pozostawiony komentarz! :) Ja powoli do słodkich wypieków zaczynam się przekonywać :)

  • Uwiebiam! Tak samo jak zupę krem z batatów!

  • napiecyku

    Pysznie się prezentuje, uwielbiam takie jesienne smaki :)

  • Iza

    Jak ja lubię zupy dyniowe :D Bardzo kusząca!

  • Jadłam jakąś zupę dyniową dobre kilka lat temu, ale niestety mi nie smakowała. Podobnie zresztą jak wszelkie inne dyniowe smakołyki, których przeszkadza mi zapach a nie tyle smak. To on mnie odrzuca. Może bym musiała spróbować ciasta z dynii to bym się jednak przełamała? :D Albo właśnie połączenia dynii z czymś innym. Na przykład z marchewką, którą uwielbiam w każdej postaci :) Twoja zupa krem wygląda smacznie! :)

    • Mnie zaś dynia kiedyś nie posmakowała, bo jadłam taką chyba kiszoną ze słoika. A później spróbowałam zupy krem i teraz w wersji z marchewką to była najlepsza :) A ostatnio w cieście, choć nie byłam do końca przekonana to jednak ciasto wyszło fantastyczne :)