Szukacie prostego przepisu z dyni? Jeżeli tak to mam dla Was coś dobrego. Praktycznie w moim domu jej się nie jadło, bardziej kojarzyła się z lampionem na Halloween. Odkryłam zupę dyniową kilka lat temu, ale tragedią było dla mnie obieranie jej ze skórki. Teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez niej. Podziwiam szczególnie słodkie wypieki z dynią. Marzy mi się sernik lub inne ciasto, ale na pierwszy rzut idzie zupa krem.
Krem z dyni i marchewki
Tym bardziej, teraz kiedy jeszcze można nacieszyć się słońcem. Mimo chłodniejszych dni śmiało wychodzę na spacer. Po powrocie z parku największą mam ochotę okryć się kocem i zjeść zupę. W kuchni mobilizuje mnie kubek kawy, a obieranie warzyw nawet dobrze wpływa na spięty kark. Ostatnio kuchnia pachniała zupą krem z dyni i marchewki, która rozpoczęła sezon jesienny. Chodźcie po przepis!
Krem z dyni i marchewki
Składniki
2 szklanki bulionu warzywnego (z tego przepisu)
0,5 kg dyni
2 średnie ziemniaki
2 marchewki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki mleka 2%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
jogurt naturalny
pestki dyni lub słonecznika
Sposób przygotowania
Obraną i bez pestek dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki i również pokroić na mniejsze kawałki.
W dużym garnku rozgrzać oliwę na średnim ogniu i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę warzyw. Przyprawić kurkumą, solą, pieprzem i wymieszać. Podsmażyć warzywa około 5 minut. Zalać bulionem, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 25 minut. Kiedy już warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na krem, następnie wlać mleko i wymieszać.
Krem z dyni i marchewki można podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżą natką pietruszki oraz z prażonymi nasionami słonecznika lub dyni.
Jak przyrządzacie dynię? Korzystacie z wytrawnych przepisów czy próbujecie upiec coś słodkiego? Może macie sprawdzony przepis na sernik z dyni lub inny placek? Podzielcie się przepisem :)
Uwielbiam ten kolor! Dynia jest dobra na słodko, na wytrawnie i na… chandrę ;D
Na słodko to przekonałam się ostatnio :) Zdecydowanie dobra na chandrę ;)
Zapowiada się pychotkowo :)) No i piękne zdjęcia z lasu, dla mnie to pełen relaks :)
Ja robię ze słodkiej dyni amerykańską tartę, przyprawy (podobne jak do piernika) dodają temu ciastu jesiennego „szlifu” ;) Podaję ją z bitą śmietaną. Przyznam, że to już się zrobiło naszą tradycją – przychodzi jesień to przynajmniej kilka razy robię to ciasto :)
Kasia narobiłaś smaka na taką tartę! Koniecznie muszę wypróbować :) Masz może sprawdzony przepis na nią?
Napisałam na priv :)
Uwielbiam krem z dyni – moja Mama robi najlepszy na świecie, improwizując za każdym razem;)
Ja lubię dodawać mleczka kokosowego wtedy ma lepszy smak :) Ale Twojego przepisu też muszę spróbować :)
O tak, dodatek mleczka kokosowego nadaje lepszego smaku. Ostatnio w moim sklepie pod domem zabrakło go i musiałam pokusić się na zwykłe mleko :)
krem z dyni to mój strzał w dziesiątkę! :D uwielbiam!
http://czynnikipierwsze.com/
U mnie w domu rodzinnym również dyni się raczej nie jadło, ale za to teraz nie wyobrażam sobie bez niej jesieni i wciskam, gdzie się da :D
U mnie też! Moja mama do tej pory nie wie jak się zabrać za nią. Jak ktoś jej ostatnio sprezentował 2 dynie to oddała mi, bo powiedziała, że nie ma pojęcia co z nimi zrobić :D
Bez dyni nie ma jesieni :) Tez robie podobna zupe i dorzucam kurkume, bo podobno to „zrodlo” zdrowia :) Piekne zdjecia robisz!
Monika dziękuję! Muszę przy kolejnej okazji sprawdzić kurkumę, jest w kuchni, ale nie pomyślałam o dodaniu :)
Robiłam kilka podejść do dyni – na słodko i na słono. Ale nie przekonała mnie niestety :/ Ale jest przynajmniej fotogeniczna, Twoja zupa wygląda bajecznie :)
Mam problem z fotografią zup, ale przy tej nie namęczyłam się za bardzo, dokładnie jest fotogeniczna :)
jadłam dzisiaj dyniową :) w wersji z marchewką musi być równie pyszna :)
Bardzo lubię zupę z dyni ale i słodkie wypieki. To duże warzywe, więc jak już się za nie zabieram to zawsze będzie kilka propozycji
Małgosiu dziękuję za pozostawiony komentarz! :) Ja powoli do słodkich wypieków zaczynam się przekonywać :)
Uwiebiam! Tak samo jak zupę krem z batatów!
Pysznie się prezentuje, uwielbiam takie jesienne smaki :)
Jak ja lubię zupy dyniowe :D Bardzo kusząca!
Jadłam jakąś zupę dyniową dobre kilka lat temu, ale niestety mi nie smakowała. Podobnie zresztą jak wszelkie inne dyniowe smakołyki, których przeszkadza mi zapach a nie tyle smak. To on mnie odrzuca. Może bym musiała spróbować ciasta z dynii to bym się jednak przełamała? :D Albo właśnie połączenia dynii z czymś innym. Na przykład z marchewką, którą uwielbiam w każdej postaci :) Twoja zupa krem wygląda smacznie! :)
Mnie zaś dynia kiedyś nie posmakowała, bo jadłam taką chyba kiszoną ze słoika. A później spróbowałam zupy krem i teraz w wersji z marchewką to była najlepsza :) A ostatnio w cieście, choć nie byłam do końca przekonana to jednak ciasto wyszło fantastyczne :)