Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką to była dla mnie nowość. Często jadłam z soczewicy kotlety, ale w formie pasztetu nigdy. W smaku jest przepyszny, nie rozpada się i wiadomo, najlepiej smakuje na zimno :) Zobaczcie przepis.
Inspirowałam się przepisem z bloga Lawendowy Dom.
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką
Składniki
200 g zielonej soczewicy
3 średnie marchewki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 jajka
garść słonecznika
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Soczewicę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać przyprawy jak papryka słodka, chili i curry i wymieszać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również dodać do cebuli. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Do dużej miski dodać ugotowaną soczewicę, cebulę z marchewką. Ręcznym blenderem można jeszcze zmiksować na gładszą masę. Następnie wbić jajka i wymieszać.
Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Posypać z góry słonecznikiem. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 minut.
Upieczony pasztet zostawić do ostygnięcia.
Po więcej przepisów z kuchni wegetariańskiej zajrzyj tutaj.