Ostatnio piekłam swoje pierwsze muffinki z dżemem, które nakręciły mnie na wypróbowanie innego przepisu. Tym razem poszło w stronę czekolady, a konkretnie na babeczki z jej dodatkiem. Szybki i prosty przepis na muffinki czekoladowe znalazłam na blogu Paszczaki gotują. Nie obawiajcie się dodatkowych kilogramów, na lato będzie co spalać ;)
Muffinki czekoladowe
Składniki (na 12 szt. babeczek)
suche
250 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
mokre
250 g maślanki naturalnej
2 jajka
75 ml oleju
Dodatkowo
100 czekolady mlecznej
Sposób przygotowania
Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z maślanką, dodać olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciasto kilka razy. Masę przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec muffinki ok. 20 – 25 min.