Muffinki z dżemem śliwkowym są inspirowane przepisem od Kluko. Są nie tylko proste w przygotowaniu ale i jest to pierwszy mój eksperyment, jeżeli chodzi o takie babeczki. Do tego w mojej kuchni uzbierało się trochę słoiczków z dżemami domowej roboty od Babć, więc nie mogłam się oprzeć, by nie nadziać nimi muffinek.
Muffinki z dżemem
Składniki
suche
3,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
mokre
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1,5 szklanki mleka
Dodatkowo
słoiczek dżemu śliwkowego
Sposób przygotowania
Mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką kilka razy. Formy do muffinów napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce dżemu i przykryć ciastem, wypełniając foremkę ok 3/4. Piec muffinki ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni.