Jajko w koszulce – jak przygotować?

Jajka w koszulce na śniadanie  :) Od dawna mnie intrygowało przygotowanie jajek w takiej formie. Po dzisiejszej próbie zaliczam tak podane śniadanie do jedno z lepszych. Obawiałam się trochę, że po kilku (jak i nie kilkunastu!) próbach, moja kuchnia będzie cała w skorupach i rozmemłanych jajkach. Jednak już po pierwszym razie fajnie się prezentowało. Wyłowione prosto z garnuszka jajka podałam na grzankach z sosem, na bazie jogurtu naturalnego.
 
Jajko w koszulce świetnie też smakuje ze szparagami., przepis znajdziesz tutaj – szparagi z jajkiem w koszulce
 

Jajko w koszulce – jak przygotować?

 
Składniki
1 jajko
1 łyżka octu
 
Dodatkowo
1 plaster szynki
chleb

2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
szczypiorek

 
Sposób przygotowania
Składniki na sos wymieszać ze sobą, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Zagotować wodę w dużym garnku, dodać 1 łyżkę octu. Jajko wbić do małej miseczki, kiedy zagotuje się woda, zmniejszyć ogień, zamieszać łyżką by utworzył się wir i wlać delikatnie jajko. Po ok 3 min wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

Jajko w koszulce podawać na kanapce lub osobno. Mi najlepiej smakuje podane na podpieczonym pieczywie (w tosterze lub w piekarniku) z dodatkiem wędliny, pomidorowa i ze szczypiorkiem. 

 

5 komentarzy do wpisu „Jajko w koszulce – jak przygotować?”

Możliwość komentowania jest wyłączona.